• 1982 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ozonun şişelenmiş suda kullanımının GRAS (Genel Olarak Güvenli Kabul Edilmiş) statüsünde olduğunu açıkladı.
  • 2000 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve USDA (Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ozonun havada ve suda kullanımına onay verdi.
  • 2001 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ozonun gıdalar üzerinde antimikrobiyal ajan olarak kullanılmasına onay verdi.
  • 2002 yılında USDA (Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ozonun gıda gaz veya sıvı çözelti halinde kullanılmasına onay verdi.
  • 2004 yılında ozon kullanımı EPA (Amerikan Çevre Koruma Ajansı) tarafından DBPR (Dezenfeksiyon Yan Ürünleri Kuralları) uyumlu ilan edildi.
  • FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından 0.05 ppm değeri sürekli soluma, 0.1 ppm değeri ise günde 8 saat soluma hassas kişiler için güvenlik seviyesi olarak belirlendi.
  • Amerika Birleşik Devletleri EPA (Amerikan Çevre Koruma Ajansı), OSHA (İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı), USDA (Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ve ACGIH (Amerikan Ulusal İş Hijyenistleri Konferansı) kuruluşlarınca, 0.1 ppm miktarındaki ozon seviyesine 8 saat süreyle maruz kalmanın hiçbir yan etkisi olmadığını tespit edilmiştir.
  • Doğal yöntemle dezenfeksiyon sağladığı için, Türk Gıda Kodeksinde gıda işletmelerine yönelik HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) ilkelerine uyumda avantaj sağlamaktadır.

OZON (AKTİF OKSİJEN)

  • Adı: Ozon, Aktif Oksijen, Triatomik Oksijen
  • Moleküler formülü: O3
  • Bileşenleri: Oksijen Atomu
  • Molekül ağırlığı: 47,99 gr/mol
  • Yoğunluk: 2,144 kg/m3
  • Renk: (-) 146 0C açık mavi sıvı halde
  • Renk: (-) 220 0C koyu mavi kristal halde
  • Renk: ( +) 0C renksiz
  • Koku:0,02 ppm den sonra keskin koku, yarılanma ömrünü tamamladıktan sonra koku yok.
  • Kaynama:-111,3 0C
  • Sudaki çözünürlük O 0C derece:0,64 g/L
  • Maksimum Müsaade Edilir Ortam Konsantrasyonu:0,24 mg/m3 havada
  • BİLİMSEL VE RESMİ ONAYLAR

    • 1982 yılında FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ozonun şişelenmiş suda kullanımının GRAS(Genel Olarak Güvenli Kabul Edilmiş) statüsünde olduğunu açıkladı.
    • 2000 yılında FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve USDA(Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ozonun havada ve suda kullanımına onay verdi.
    • 2001 yılında FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ozonun gıdalar üzerinde antimikrobiyal ajan olarak kullanılmasına onay verdi.
    • 2002 yılında USDA(Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ozonun gıda gaz veya sıvı çözelti halinde kullanılmasına onay verdi.
    • 2004 yılında ozon kullanımı EPA(Amerikan Çevre Koruma Ajansı) tarafından DBPR(Dezenfeksiyon Yan Ürünleri Kuralları) uyumlu ilan edildi.
    • FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından 0.05 ppm değeri sürekli soluma, 0.1 ppm değeri ise günde 8 saat soluma hassas kişiler için güvenlik seviyesi olarak belirlendi.
    • Amerika Birleşik Devletleri EPA(Amerikan Çevre Koruma Ajansı), OSHA (İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı), USDA (Birleşik Devletler Tarım Dairesi) ve ACGIH(Amerikan Ulusal İş Hijyenistleri Konferansı) kuruluşlarınca, 0.1 ppm miktarındaki ozon seviyesine 8 saat süreyle maruz kalmanın hiçbir yan etkisi olmadığını tespit edilmiştir.
    • Doğal yöntemle dezenfeksiyon sağladığı için, Türk Gıda Kodeksinde gıda işletmelerine yönelik HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) ilkelerine uyumda avantaj sağlamaktadır.

    brands

    OZONUN PATOJENLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

    PATOJENLER
    (Bakteri –Virüs- Mantar vb…)
    KULLANIM DOZU/SÜRE
    Aspergillius Niger (Kara dağ) 1,5-2 mg/l ile yok edilir
    Bacillus Bacteria 0,2 m/l ile 30 saniyede yok edilir
    Bacillus Anthracis (Anthrax’a yol açar
    .)
    Ozona hassas
    Bacillus cereus Suda 0,12 mg/l ile 5 dk.sonra yok edilir.
    Bacillus cereus Suda 2,3 mg/l ile 5 dk.sonra yok edilir.
    Bacillus subtilis 0,10 ppm ile 33 dk. da %90 azalma
    Bacteriophage f2 Suda 0,41 mg/l ile 10 saniyede %99.99 yok ediş
    Botrydis cinerea 3.8 mg/l 2dk boyunca
    Candida bacteria Ozona hassas
    Clavibacter michiganense 1.1 mg/l ile 5 dk da %99.99 parçalanma
    Cladosporium 0,10ppm ile 12.1 dk da parçalanma
    Clostridium bacteria Ozona hassas
    Clostridium Botulinium 0,4-0,5 mg/l başlangıç
    Coxsackie virüs A9 Suda 0,035 mg/l ile 10 sn de % 95 parçalanma
    Coxsackie virüs B5 0,4 mg/l ile 2.5 dk da %99.99 parçalanma
    Diptheria pathogen 1,5-2 mg/l
    Eberth bacillus 1,5-2 mg/l
    Echo virüs 29 1mg/l ile 1 dk da %99.999 yok edilir
    Enteric virüs 4,1mg/l ile 29 dk da atık suda %95 yok ediş
    Escherichia coli bacteria Havada 0,2mg/l ile 30 sn de yok ediş
    E-coli (temiz suda) 0,25 mg/l ile 1.6 dk da %99.99 yok ediş
    E-coli (atık suda) 2,2 mg/l ile 19 dk da %99.9 yok ediş
    Encephalomyocarditis virüsü 0,1-0.8mg/l ile 30 sn de sıfır düzeyine gelir
    Endamoebic Cysts bacteria Ozona hassas
    Entero virüsü 0,1-0.8mg/l ile 30 sn de sıfır düzeyine gelir
    Fusarium Oxysporium f.sp.lycopersici 1,1 mg/l ile 10 dk.
    Fusarium oxysporum f.sp. melonogea 99.99 % yokoluşu 1.1 mg/l 20 dakika
    PATOJENLER
    (Bakteri –Virüs- Mantar vb…)
    KULLANIM DOZU/SÜRE
    GDVII Virüsü 0,1-0,8mg/l 30saniye uygulandı ve sıfır düzeyinde yok edildi.
    Hepatitis A Virüsü 0,25 mg/l ile 2 saniyede 99,99% yok olur.
    Herpes Virüsü 0,1-0,8mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine gelir.
    Influenza Virüsü 0,4 – 0,5mg/l etkisizleştirir.
    Klebs-Loffler Bacillus 1,5 – 2 mg/l de yok olur.
    Legionella pneumophila 0,32 mg/l ile 20dak. Suda yok olur.
    Luminescent Basidiomycetes (melanin pigmentsiz) 100 PPM ile 10dak. yok olur
    Mucor piriformis 3,8 mg/l ile 2dak. yok olur
    Mycobacterium foruitum 0,25 mg/l ile 1 saniyede suda %90’ı yok olur
    Penicillium Bakteri Ozon gazına hassas
    Phytophthora parasitica 3,8 mg/l ile 2dak.
    Poliomyelitis Virüsü 0,3 – 0,4mg/l 3-4dak.da 99,99%ölür
    Poliovirüs sürüm1 0,25mg/l 1dak.da 99,5% yok olur
    Proteus Bakteri Çok Hassas
    Pseudomonas Bakteri Çok Hassas
    Rhabdovirüs virüsü 0,1 – 0,8mg/l ile 30sn.de sıfır düzeyine iner
    Salmonella Bakteri Çok Hassas
    Salmonella typhimurium 0,25mg/l ile 1dak.da 99,99% yok olur.
    Schistosoma Bakteri Çok Hassas
    Staph epidermidis 0,1 PPM ile 1,7dak. 90%’ı yok olur.
    Staphylococci 1,5 – 2mg/l ile yok olur.
    Stomatitis Virüsü 0,1 – 0,8mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine ulaşır
    Streptococcus Bakteri 0,2 mg/l ile 30 saniyede yok olur.
    Verticillium dahliae 1,1 mg/l ile 20dak.da 99,99% yok olur.
    Vesucular Virüsü 0,1 – 0,8 mg/l ile 30 sn.de sıfır düzeyine gelir
    Virbrio Kolera Bakteri Çok Hassas
    Vicia Faba Progeny Virüs kromozomunu saptırmada X-ışınından iki kat etkili